Ervaringen

Door de leden

Hieronder leest u enkele ervaringen van onze koorleden

 
De start van het koor viel voor mij samen met het moment dat ik besloot mij even terug te trekken van mijn werk. Het verlies van onze dochter Pien, de zorg voor onze andere kinderen, een verhuizing en de hoge werkdruk in mijn functie als leerkracht, maakte dat ik aan de rem moest trekken. Zowel fysiek als mentaal was ik uitgeput. Verdriet en het onbeschrijflijk missen van je kind is intens en zwaar. Naast rust en stilte wilde ik op zoek naar waar ik ook weer energie van kon krijgen. Maar waar krijg ik energie van? Waar word ik nou blij en enthousiast van? Mijn kinderen….. de tuin….en muziek. Mijn leven lang ben ik omringd door muziek; klassieke muziek van mijn vader – Israëlische muziek die ons deed herinneren aan de tijd dat wij in Israël woonden, liedjes die ons vervulde met een gevoel van nostalgie – popmuziek uit de jaren 80 en 90 die mijn oudere zussen luisterden op hun lp-tjes en de Ierse folkmuziek waar vooral ik dol op was. Ook zongen we vaak. Iedere vrijdagavond met de erev-shabat en met andere familieleden onder begeleiding van mijn vader die ook koordirigent was. Tot op de dag van vandaag herinner ik me het gevoel dat ik kreeg wanneer we op vakantie aan het wildkamperen waren en ik, als kind, op mijn luchtbedje stiekem lag te luisteren naar de volwassenen die voor de tent in het schijnsel van de olielampjes en zaklampen zachtjes zaten te zingen. Gerustellende geluiden en bekende klanken waarbij ik heerlijk in slaap viel. Mijn man en ik luisteren veel naar muziek en in de periode na het overlijden van onze dochter vonden wij veel betekenis en troost in menig lied.
En als juf op een vrijeschool zong ik vrijwel dagelijks met mijn klas.
Zingen is heerlijk! Zingen geeft energie en is voeding voor de ziel! Wanneer ik op woensdagavond met het koor van Con Colore repeteer of bij een uitvoering ben, voel ik dat ik weer kan genieten. Teksten van liederen kunnen mij raken, geven hoop of bieden een uitlaatklep voor emoties. Ik zing met mijn dochter Pien in mijn hart en voel me trots. Ik zing voor haar en… ik zing voor mijzelf.
 
In september 2018 stond er een berichtje in de Regiobode over een nieuw op te richten gemengd koor, waarvoor een stemtest verplicht was. Een beetje gespannen ging ik de test doen, maar dirigent Christan stelde me al snel op het gemak en ik mocht meedoen!

Christan is een bevlogen dirigent, hij ademt muziek ……hij schrijft prachtige teksten met dito muziek. Wat is het elke week een feestje om te oefenen met een leuke club mensen. Het geeft energie en ik word er blij van. Christan weet met overtuiging én vooral ook met humor de juiste snaar te raken om ons de goede noten te laten zingen. Het repertoire is zeer gevarieerd van pop tot klassiek en alles wat ertussen zit. De organisatie ligt in handen van de enthousiaste dames Cindy en Carla. Naast alle zakelijke dingen die bij een koor geregeld moeten worden, zorgen zij ook dat de koffie klaar is met een koekje erbij, af en toe een drankje en een nootje, kortom allemaal ingrediënten voor een fijne sfeer binnen het koor. Bijdrages tijdens de kerkdiensten waren bijzonder, omdat er na de toegiften een daverend applaus door de kerk klonk. Kippenvel!

Een paar maanden zing ik nu bij Con Colore. In eerdere zanggroepjes had ik er al verschillende mensen enthousiast horen praten over Con Colore. Maar omdat ik nog voorzien was van leuke zangactiviteiten paste het nog niet om eens te gaan kijken. Tot afgelopen najaar. Wat me opviel was het welkom door Carla en Cindy, gedreven enthousiaste en aardige dames die duidelijk lieten blijken, dat ze het leuk vonden dat ik er was. En met de muziek in m’n hand kon ik meteen meezingen met de alten, heerlijk! De lol is toch echt om met 4 verschillende stemgroepen meerstemmige muziek te maken. En dan ook nog op zo’n mooie plek met heerlijke akoestiek. Zelfs nu de verwarming niet op volle toeren kan branden zing ik liever hier dan onder een systeemplafond. Maar goed, alles wat ik hier beschrijf kun je ook in een ander koor vinden. Voor mij is juist bij Con Colore zo leuk vanwege de bezielende leiding van Christan. De muziek die hij uitzoekt of zelf schrijft, z’n kunde en optimisme maken dat er hard gewerkt wordt en plezier wordt gemaakt. Het is wel in die volgorde, dus zoek je een gezelligheidskoor, zoek dan nog even verder. Zoek je een koor waar je uitgedaagd wordt en blijft werken aan een hoger niveau, kom dan een keertje meezingen.
     
Waar krijg jij energie van?

Dat ik bij de geboorte mocht zijn van een nieuw, nog naamloos, meerstemmig koor, was heel speciaal. Tijdens onze eerste repetitie in November 2018 zongen wij een meerstemmig lied dat meteen zorgde voor kippenvel. Onder leiding van Christan Grotenbreg hebben wij inmiddels een gevarieerd repertoire in onze map met muziek van o.a. Mozart, Queen en hemzelf.

Bijna elke woensdagavond wordt er op notenbeeld en, bovenal, muzikaal gebied gesleuteld aan de muziekstukken. Muziek maken is nl meer dan noten kauwen!

Tussendoor is er tijd om even met elkaar te spreken onder het genot van thee of koffie. Een aantal mensen kent elkaar niet en op deze wijze is het niet alleen de muziek die verbindt, maar ook de contacten, die ontstaan. Hoe verschillend wij ook zijn; iedereen is met haar/zijn talent een schakel in het geheel.

Samen muziek maken; daar krijg ik energie van! Jij?

 
 I Wanna Dance with Somebody van Whitney Houston.

Stond ik opeens te zingen achter de piano van Christan. Steeds hoger moest ik dezelfde regels zingen. Ik had ooit al in een koor gezongen en wist van mezelf dat ik in de bas een aardig bereik had. Maar nu stond ik bijna piepend de hoogste regionen van mijn stembanden op te rekken. “Dat komt wel goed,” zei Christan en ik zat bij het koor Con Colore.
Vanaf die tijd ging ik elke week op woensdag richting Rheden. Ik kwam vooraan tussen de bassen te zitten. Autodidact als ik ben werd ik geholpen door de mannen links en rechts van me. Subtiel werd ik gewezen op de noten en de plek waar ze in de balk stonden. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik in een koor met klassieke nummers zou zingen. Vaak herkende ik wel de melodielijn maar dat ik als een Pavarotti mijn partij zou zingen was toch wel even wennen.

Na ongeveer een half jaar tussen de bassen op de eerste rij durfde ik tijdens het zingen om me heen te luisteren. De andere partijen van de Sopranen, de Alten en de Tenoren vormde samen met de Bas iets wat op een geheel leek. Ik geef toe: ik vind het heerlijk om in de badkamer mijn eigen privé concert te geven, maar vind het nu nog meer een kick om deel te zijn van de samenzang. Zingen bij Con Colore is niet geheel vrijblijvend, onze kunsten worden van tijd tot tijd getoond in het openbaar. En dat kan betekenen dat je soms vijf schapen voor je neus geschoren ziet worden terwijl we als koor net ons nieuwe nummer inzetten. Ook de gouden oude hit ‘Tulpen uit Amsterdam’ met als uitzinnig publiek 20 oude dames meeklappend en zingend, maakte al indruk maar het echte werk moest nog komen.

Rembrandtheater te Arnhem, serieus hebben we met z’n allen geoefend voor een heus concert in het Rembrandt Theater voor vrienden en familie. In de aanloop hiernaartoe heb ik soms gedacht waar ben ik aan begonnen, serieus teksten uit het hoofd leren en danspasjes. Maar het is het denk ik allemaal meer dan waard geweest en later brachten we er zelfs nog een heus Halleluja uit met de fanfare. Dit alles voelde als een hoogte punt, en nu zijn we gestart in het nieuwe jaar in een frisse kerk met de mededeling dat we dit jaar de lat nog hoger willen leggen, ook weer een muzikale uitdaging waar ik me met volle bas voor inzetten wil.